Muffiny z dupy kosmity

By Rosie - wtorek, stycznia 16, 2018


Każdy, kto obejrzał przynajmniej parę odcinków Z Archiwum X może powiedzieć, że serial ten należy do najbardziej nierównych seriali w historii kinematografii. Były odcinki prześwietne, za które posypały się nagrody, były też odcinki kupiaste, o których chcielibyśmy na zawsze zapomnieć. Pierwsze dwa odcinki 11 sezonu należą na pewno do drugiego rodzaju. Nawet pomimo nielicznych przebłysków takich, jak scena z muffinami.



Przez chwilę miałam nadzieję, że będzie to odcinek w stylu Mulder and Scully Meet the Were-Monster z poprzedniego sezonu, który świadomie bawił się konwencją serialu choć robił to dziesięć razy gorzej w porównaniu do wybitnego Bad blood czy chociażby Hollywood A.D. Ale mniejsza o to. Niestety trzeba pogodzić się z faktem, że na razie sezon 11 jest totalnie kupiasty. Dlatego dla osłody tej goryczy przedstawiam moją interpretację muffin z dupy kosmity, do stworzenia których zainspirowała mnie Scully.


Składniki:

pół torebki świeżego szpinaku

3 jaja 

pół szklanki oleju szklanki oleju

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 

2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 

łyżeczka soku z cytryny

kilka kropel aromatu waniliowego lub cukier waniliowy 

w chuj cukru (jedna szklanka lub półtorej)

 

Sposób przygotowania: 
Jajka, olej, szpinak i sok z cytryny wrzucasz do blendera kielichowego i blendujesz na gładką masę. Jeżeli nie posiadasz takiego cuda możesz użyć szpinaku mrożonego rozdrobnionego. Wcześniej musisz go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody - to bardzo ważne, bo inaczej wyjdzie zakalec. 
Następnie wlewasz powstałą zieloną ciecz do miski. Jeżeli wygląda podobnie do tego jesteś na dobrej drodze. 

Kadr z odcinka Body count

Potem przesiej do cieczy mąkę razem z proszkiem do pieczenia (ale przesiej! ja też nie przesiewałam, ale Food Emperor mnie przekonał), wymieszaj, dodaj wanilię i sól, wymieszaj i dodaj tak dużo cukru, żeby zabić smak szpinaku i mąki pełnoziarnistej. 

Na końcu przełóż ciasto to papilotek i piecz w temperaturze 200 stopni ok 20 minut. Fertig! Spożywaj przed komputerem.



  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze